wtorek, 30 czerwca 2015

Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta

Korzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.




Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji)
  • Szklanka bulionu (lub wody)
  • 7 zielonych szparagów
  • 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Garść pestek słonecznika
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz

Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około 5 minut często mieszając. Dolewamy wodę lub bulion, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 12-13 minut. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na 3 cm kawałki. Dorzucamy do kaszy, całość mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Następnie przekładamy kaszę do miski. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z suszonych pomidorów, solą i pieprzem. Soli nie sypiemy zbyt dużo, bo ser feta jest słony w smaku. Na końcu posypujemy fetą. Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego.





13 komentarzy:

  1. Już pysznie wygląda a na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie to dla mnie samo zdrowie:)) Super:))

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię wszelkie kasze, więc jest to przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię kaszę i fetę i szparagi:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest tu wszystko czego mi o tej porze roku potrzeba do szczęścia :} A suszone pomidory...mniam mniam mniam. Brakuje tylko ukochanych truskawek, no ale raczej to nie ta nuta smakowa :P

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kaszę jaglaną w każdym wydaniu :) pyszne to danie :)

    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja na obiad :) Smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy kaszę, więc pozycja jak najbardziej do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Szkoda sezonu na szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej ! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Pytania na blogu : http://urudejnatalerzu.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly