wtorek, 28 lipca 2015

Ekspresowa pizza z tortilli na grilla

Odkąd po raz pierwszy zrobiłam ekspresową pizzę na tortillach bardzo często do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by bardzo podobną przyrządzić na grillu. Wyszła super! Chrupiące placki z ciągnącym się, aromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!



Potrawa wolna od glutenu*
Ilość porcji: 6 trójkątów
Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania
Składniki:
  • 2 placki tortilli
  • 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • Kilka listków bazylii
  • 1,2 łyżki ulubionego ketchupu
* Pod warunkiem, że wybierzemy bezglutenowe placki do tortilli.

Rozkładamy placek tortilli i smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry, a szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy na grillu. W zależności od rozgrzania grilla, trzymamy tortille po kilka minut na każdej stronie. Jak przewracać? Podpieczoną z jednej strony „pizzę” zsuwamy na duży talerz. Nakładamy na niego drugi, obracamy i zsuwamy na grilla. Zrobione tortille kroimy na trójkąty a’la pizze i podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego :)










6 komentarzy:

  1. świetny pomysł! i składniki jak najbardziej w moim smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Ja tez uwielbiam tą pizzę na tortillach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Z pewnością taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z grilla to musi mieć naprawdę fajny aromat :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pomyślałabym o tortilli z grilla, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly