piątek, 24 października 2014

Ekspresowa pizza na tortillach

Dzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy!









Ilość porcji: 2 małe pizzę
Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia
Składniki:
  • 4 placki do tortilli
  • 200g żółtego sera np. gouda
  • Kulka mozzarelli 
  • Opakowanie szynki długodojrzewającej 
  • 2 łyżki ketchupu
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Kilka listków bazylii
  • Mix sałat skropiony olejem lnianym 
  • Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego.








8 komentarzy:

  1. już kiedyś słyszałam o tym przepisie, miałam zrobić i zapomniałam :)
    zabieram do siebie i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię przepisy Ani Starmach;)) Szybko i smacznie;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł na szybka pizzę. U mnie dziś na obiad w wersji tradycyjnej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Bardzo lubię przepisy Ani. A pizze zrobię, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taką wersję pizzy to skusiłabym się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O takiej wersji jeszcze nie słyszałam, spróbuję z mila chęcią :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly