sobota, 22 sierpnia 2015

Gulasz z cukinią i marchewką

Odkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :)




Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia
Ilość porcji: 6
Składniki:
  • 800g szynki wieprzowej 
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • Olej do smażenia
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 Esencje do duszonych mięs Knorr
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
  • 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami)

Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie kroimy cukinie. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Przerzucamy do garnka. Obsmażamy marchewkę i cukinie, dorzucamy do pozostałych składników. Stawiamy na małym gazie i zalewamy około litrem wody. Dodajemy dwie Esencje do duszonych mięs, przykrywamy i zostawiamy na około 2 godz. Mięso powinno się dusić na małym ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Kiedy mięso będzie miękkie, gulasz jest gotowy. Podajemy z podgrzanymi pyzami i posypane natką pietruszki. Smacznego.









Post powstał przy współpracy z firmą Knorr.

8 komentarzy:

Printfriendly