środa, 23 marca 2016

Fioletowe jajka

Chcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie podajcie im fioletowe jajka. Barwione naturalnie przy pomocy buraków. Wyglądają fantastycznie,  a farbowanie tylko nieznacznie wpływa na ich smak :) Polecamy




Czas przygotowania: cała noc
Ilość porcji: 3 jajka
Składniki:
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 burak


Burak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki. Wodę z gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka kawałków buraka. Wkładamy obrane jajka i zostawiamy na całą noc w lodówce. W między czasie dobrze jajka przemieszać ze dwa razy. Rano* wyciągamy z wody i otrzymujemy jajka o pięknej fioletowej barwi. Idealnie nadają się do podania z pastą lub do sałatki.


*Nie zostawiamy jajek zbyt długo w wodzie bo będą pęcznieć i pękać.




3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają ! Na pewno wspaniale by się prezentowały na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly