piątek, 11 marca 2016

Quiche serowo-cebulowy z kurczakiem

Jako typowy Polak jestem przeogromnym fanem cebuli i wszystkich potraw, które zawierają to warzywo. Jako typowa kobieta uwielbim quiche i tary. Kiedy więc zobaczyłam w gazecie przepis na Qiuche serowo-cebulowy koniecznie musiałam go zrobić. Przy kolejnych próbach nieco modyfikowałam przepis, aż doszłam do ideału. Quiche proponowany przeze mnie zawiera cebulę, mięcho oraz smakowite sery. Całość tworzy przepyszną kompozycję!


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 20 minut + czas na chłodzenie i pieczenie ciasta
Ilość porcji: Forma od tarty
Składniki:
Ciasto:
  • 300g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 140g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Farsz:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 duże jajka
  • Ok. 250g śmietany kremówki
  • Ok. 300g różny serów: u nas żółty ser gouda, brie, mozzarella

Do miski od robota przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy przy pomocy końcówki „hak”, aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas dodajemy 2 łyżki wody. Miksujemy dalej, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Całość można wyrabiać również ręcznie na blacie obsypanym mąką. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w plasterki tak by powstały krążki. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnie dodajemy nieco tłuszczu np. oleju i podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę na złoty kolor. Kiedy już będzie zarumieniona to zdejmujemy ją z patelni na talerz, a na patelnie wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy jajka ze śmietaną oraz obficie doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Twarde sery trzemy na tarce, a miękkie kroimy na mniejsze części.

Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką i następnie wykładamy formę do tarty. Nakładamy na nią kawałek papieru lub folii i wrzucamy obciążniki (jeśli nie mam specjalnych kulek do pieczenia to wysypujemy np. fasolą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zdejmujemy obciążenie. Wstawiamy ponownie na 10 minut. Kiedy nabierze złotej barwy wyjmujemy i posypujemy serami, na to wykładamy cebulę i kurczaka. Na końcu wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy na 160 stopni i pieczemy 40 minut. Smacznego.



















4 komentarze:

  1. Uwielbiam quiche ! Bardzo apetyczny Wam wyszedł - mniam, porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly