czwartek, 21 lipca 2016

Pęczotto z bobem i kurczakiem

Zapraszamy na pyszne pęczotto z kurczakiem i bobem. Szybkie i smaczne danie, które przygotowuje się niezwykle łatwo i fantastycznie smakuje.




Składniki:
  • 100g kaszy pęczak (1/2 szklanki)
  • 500ml bulionu lub rosołu
  • Woreczek bobu
  • Ugotowana lub uparowana pierś z kurczaka
  • Cebula czerwona
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy: świeże mielona sól, świeżo mielony pieprz
  • Do podania na przykład: ser feta 


Na patelnie dodajemy nieco oleju rzepakowego i stawiamy na gaz. Cebule kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Wrzucamy kaszę pęczak i obsmażamy dwie minuty. Dodajemy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 15-20 do momentu aż kasza będzie miękka. W między czasie nastawiamy wodę na bób. Strączki wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachować ładny kolor. Bób obieramy. Kiedy kasza będzie miękka dorzucamy posiekaną pierś z kurczaka oraz bób. Całość smażymy przez 2 minuty, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Podajemy na ciepło posypane serem feta. Smacznego







4 komentarze:

  1. bardzo smakowite pęczotto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł :) u mnie bób znika sam zaraz po ugotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly