niedziela, 11 września 2016

Pesto z awokado

Uwielbiam pesto za smak i szybkość w przygotowaniu. Po całym dniu w pracy jest to naprawdę idealne danie na obiad. Nie byłabym jednak sobą, gdybym ciągle robiła je tak samo :) Eksperymentowałam już z pesto z bazylii, ze szpinaku, pieczonej papryki i jarmużu. Dzisiaj nadszedł czas na pesto z awokado. Jego smak jest nieco delikatniejszy niż tradycyjnego pesto z bazylii, a konsystencja bardziej kremowa. Zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis!


Potrawa wolna od glutenu.*
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji 4 -5
Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • ¾ doniczki bazylii
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • Garść nasion słonecznika
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
  • Makaron dla 4 osób (najlepiej pełnoziarnisty)
*Osoby, które nie spożywają glutenu muszą w przepisie użyć makaronu bezglutenowego

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Do pojemnika od blendera wkładamy obrane i pokrojone awokado, liście bazylii oraz obrany i pocięty na mniejsze kawałki czosnek. Blenderujemy dolewając olej i dokładając natkę pietruszki. Na końcu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje odlewamy wodę i pozostawiamy go w garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi na patelni nasionami słonecznika. Smacznego. 








7 komentarzy:

  1. Wspaniałe :-) uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham taki makaron. Nie raz taki zajadam na kolację. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. hm jakoś nie przepadam za makaronami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to byłby obiad idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Fajny pomysł na obiad na ostatnią chwilę:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly