środa, 1 lutego 2017

Brownie buraczane

Moje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie.



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Składniki:
  • 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże)
  • 170g ciemnej czekolady
  • 150g cukru trzcinowego
  • 90g mąki pszennej
  • 70ml oleju rzepakowego
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: 40g posiekanych orzechów włoskich
Ponadto na polewę:
  • Czekolada gorzka
  • Łyżka masła 
  • Owoce granatu (lub coś innego co lubisz :))

Buraki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy, następnie ¼ kroimy w drobną kostkę, a pozostałe ucieramy blenderem na gładki mus i mieszamy z olejem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ubijamy chwilkę jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, aż powstanie lekka puszysta masa. Ostrożnie mieszamy z przecierem z buraków i dolewamy przestudzoną czekoladę. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.











10 komentarzy:

  1. wygląda pysznie i zdrowo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczki są bardzo zdrowe, a brownie wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ale kombinacja Podoba mi się ten pomysl i sama nigdy bym na niego nie wpadla Pozdrawiam i kradne pomysl

    OdpowiedzUsuń
  4. O Mamusiu! Bomba! <3 Połączenie mojego ulubionego ciasta z buraczkami - duet idealny <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Uwielbiam ciasta czekoladowe z dodatkiem buraków:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam brownie, ale z buraka jeszcze nie jadłam, polecam z fasoli :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly