środa, 22 lutego 2017

Muffinki z musem z dyni i kawałkami jabłek (fit)

Macie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :) 


Potrawa wolna od glutenu

Ilość porcji: 12 muffinek
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Składniki:
Na muffinki:
  • ¾ szklanki mąki gryczanej*
  • ½ szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki puree z dyni**
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • Jajko

Na polewę
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła 

*Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną.
**Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj. Można też wykorzystać kupne puree z dyni.

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Składniki mieszamy szpatułką. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do drugiego (nieco większego) naczynia dodajemy jajka i ksylitol. Lekko roztrzepujemy całość, dolewamy olej, mleko i puree z dyni. Dodajemy składniki suche do składników mokrych i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy całość i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy  w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego :)








3 komentarze:

  1. Super to wygląda, fajnie, że bez glutenu :) Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie. i te doniczki - świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly