wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto czekoladowe (fit)

Lubicie ciasto czekoladowe? Ja uwielbiam, mogłabym jeść kilogramami. Powstrzymuje mnie tylko jedna rzecz… jego kaloryczność. Z pomocą rozwiązania tego problemu przyszła mi gazeta GoodFood. Nieco podpatrzyłam, nieco zmieniłam i nieskromnie powiem, że się udało :) Smak został zachowany, a kaloryczność obniżona :)



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten 
Ilość porcji: Torcik o rozmiarze 18 cm
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Składniki:
Na ciasto:
  • 175g jogurtu naturalnego
  • 140g mąki pszennej
  • 75g cukru trzcinowego lub 60 g ksylitolu
  • 25g kakao
  • 25g masła
  • 25g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na polewę:
  • 200g serka kremowego śmietankowego
  • 40g cukru pudru
  • 25g ciemnej czekolady
  • 25g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka kakao


Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mielone migdały. Całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy jogurt naturalny, jajka i ekstrakt. Składniki mokre dodajemy do suchych dolewając również masło i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia składników. Przelewamy do dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia(u nas rozmiar 18cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut.
W między czasie szykujemy polewę. Czekoladę topimy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.W misce od miksera umieszczamy masło wraz z cukrem i ubijamy. Nie przestając miksować dodajemy serek i lekko przestudzoną czekoladę.
Upieczone biszkopty wykładamy na kratkę aby nieco ostygły. Jeden z biszkoptów smarujemy polewą, układamy drugi i z wierzchu smarujemy ponownie. Możemy ozdobić w dowolny sposób. Smacznego







3 komentarze:

Printfriendly