poniedziałek, 3 lipca 2017

Zupa z młodymi ziemniakami i koperkiem

Nie wiem czy wspominałam, że moje dzieci są fanami wszelkiego rodzaju zup ;) Jedną z ich ulubionych jest bardzo prosta zupa z udziałem zaledwie jednego warzywa: ziemniaka. Do tego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :)




Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 500ml bulionu jarzynowego
  • 3 młodych większych ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18% (do zup)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 1 gałązka lubczyku


Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion, dorzucamy gałązkę lubczyku i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy posiekany koperek i wyłączamy. Do szklanki odmierzamy śmietanę i dodajemy po łyżce zupy, aż napełnimy całą szklankę. Delikatnie dolewamy do zupy mieszając. Nakładamy gorącą na talerze. Smacznego.












1 komentarz:

Printfriendly