poniedziałek, 1 lipca 2013

Bułki z jajkiem

Serwowałyśmy już bułki z farszem zapiekane pod pierzynką serową. Danie fantastyczne w smaku, jednak bardzo pracochłonne. Dzisiaj, równie smaczna, ale za to szybsza alternatywa dla tego dania. Wydrążone bułki, zapiekane również w piekarniku, ale z jajkiem. Bardzo smaczne, ciekawie wyglądające danie na śniadanie. My użyłyśmy do jego przygotowania bułek pszennych, ale równie dobrze mogą był pełnoziarniste, dyniowe czy jakiekolwiek inne.



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki
  • 3 bułki pszenne (najlepiej lekko podeschnięte)
  • 3 jajka 
  • 6 plastrów wędliny
  • Nieco masła
  • Sól, pieprz
Przygotowanie potrawy zaczynamy od bułek: ścinamy ich górę i drążymy środek. Doskonale nadają się lekko wyschnięte kilku dniowe bułki. Środek smarujemy masłem, na to kładziemy dwa plasterki wędliny i delikatnie wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy według upodobań. Umieszczamy w nagrzanym na 160stopni piekarniku. My trzymamy około 20 minut, choć zaznaczamy, że wówczas jajko nie zawsze do końca jest ścięte. Bułki smakują fantastycznie, zwłaszcza zajadane na ciepło :)





2 komentarze:

  1. Nie wymaga dużo czasu, a zawsze coś innego i smacznego. W sam raz na leniwe śniadanko albo kolację.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly