środa, 17 lipca 2013

Calzone

Ostatnio na naszym obiedzie pojawił się u nas nie zapowiedziany i dawno nie widziany gość. Było nam niezwykle miło go gościć, zwłaszcza że tego dnia miałyśmy obiad mistrzów. Delikatne ciasto z bogatym farszem zapiekane w jedną całosć jako calzone.Obiad smakował nam wyśmienicie: wspaniała atmosfera, cudowne towarzystwo i fantastyczne jedzenie.. czego chcieć więcej?:)






Ilośc porcji: 4

Składniki:
Na ciasto:
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 170ml wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
Farsz:
  • 4 parówki z indyka
  • Kilka plasterków salami
  • Cebula prażona
  • 400g żółtego sera 
  • Puszka groszku 
  • Ketchup lub sos pomidorowy
  • 2 banany 
Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto musi być lekko ciągnące i lepkie. W razie konieczności zwiększamy ilość wody lub mąki.  Następnie odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy parówkę i salami lub dowolny inny mięsny składnik na który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na okrągły placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi w rulonik. Gotowe pierogi wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Obserwujemy calzone aż będzie z góry ładnie zarumienione i wówczas wyjmujemy. Zajadamy na ciepło np. z sosem czosnkowym!








1 komentarz:

  1. Bardzo lubię Calzone! Farsz robię zupełnie inny:) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly