czwartek, 25 lipca 2013

Zupa krem z bobu

Nadszedł czas na bób! Jest nie tylko pyszny i sycący, ale też bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Pierwszym daniem jakie proponujemy jest zupa krem z bobu. Szybka w przygotowaniu i wyśmienita w smaku.





Czas przygotowania: 40 minut
Ilośc porcji: 3

Składniki:
  • woreczek bobu
  • kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Bób myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie od 20 do 25 minut. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilkę na patelni i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy czosnek i przekładamy również do garnka. Bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany bób obieramy i dokładamy do garnka. W czajniku gotujemy wodę i w pół litra rozpuszczamy kostkę rosołową. Przelewamy do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę miksujemy blenderem i ponownie gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu lub grzankami.




2 komentarze:

  1. a u mnie dzisiaj sałatka z bobem i awokado. Zupy jeszcze nigdy nie jadłam. Chyba się skuszę:)http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam zupy z bobu.. Hmm..

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly