poniedziałek, 15 lipca 2013

Szpinakowe naleśniki z serem i łososiem

Podczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe!




Ilość porcji: 2 naleśniki
Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia


Składniki:
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 3 kulki mrożonego szpinaku
  • 200g wędzonego łososia
  • śmietankowy serek kanapkowy
  • cytryna 
  • odrobina margaryny

Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo się po patelni. Smażymy naleśniki na margarynie, nieco grubiej niż tradycyjnie. Następnie czekamy aż nieco ostygną. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym doprawionym sokiem z cytryny oraz pieprzem i odrobiną soli. Na serek układamy łososia. Następnie naleśniki ciasno zwijamy, owijamy folią i umieszczamy w lodówce na conajmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zwinięte naleśniki i kroimy ostrym nożem w plastry. Naleśniki można dodatkowo spiąć wykałaczką, by goście mogli swobodniej po nie sięgać :)








2 komentarze:

Printfriendly