środa, 16 października 2013

Muffinki bananowe

Dzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :)


Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 150g czekolady ( 1,5 tabliczki)
  • 100g masła (1/2 kostki) 
  • 1/2  szklanki cukru 
  • 3 jajka
  • 3 banany 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej  (nastawiamy wodę w garnku a na nim układamy metalową miskę tak by nie dotykała wody, wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W czasie, gdy muffinki się pieką miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Odkładamy nieco do dekoracji, a do pozostałej części wkrajamy 2 banany. Wstawiamy śmietanę do lodówki. Kiedy upieczone muffinki nieco ostygną ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Nakładamy śmietanę z bananami do środku. Układamy wcześniej ścięty wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną wraz z plasterkiem banana*. Można też nieco posypać wydrążonym środkiem. Zajadamy!
*Jeśli muffinki będą nam potrzebne dopiero za jakiś czas bananem warto ozdobić tuż przed podaniem, inaczej nam ściemnieje i będzie wyglądać mało efektowanie.








1 komentarz:

  1. ależ nabrałam ochoty na taką muffinkę:) wygląda cudownie:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly