środa, 9 października 2013

Placuszki dyniowe

Sezon na dynie w pełni więc dzisiaj kolejne danie z tym wspaniałym warzywem. Nasza propozycja to placuszki dyniowe smażone na patelni, podawane z cukrem pudrem i śmietaną. Szybkie, pyszne danie idealne na jesienne dni. 




Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 500g dyni startej na dużych oczkach
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Dodatki: cukier puder, jogurt naturalny lub śmietana
Dynie trzemy na dużych oczkach. Następnie dorzucamy do niej mąkę oraz żółtko z jajka. Doprawiamy nieco solą, można dorzucić również imbir lub gałkę muszkatołową. Mieszamy. Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie przekładamy do dyni, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem jogurtu czy śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly