poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sylwestrowe ośmiorniczki dla dzieci

Sylwestrowa noc jest nie tylko wielką imprezą dorosłych, ale również sporą atrakcją dla dzieci. Chcą one zazwyczaj robić wszystko tak jak rodzice, czyli ładnie się ubrać i jeść coś fajnego. Dzisiejsza propozycja to bardzo proste i szybkie danie na sylwestrową noc dla najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem. 



Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 parówki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb)
  • Łyżka masła
  • Dodatkowo: Ketchup
Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki ser jest stopiony to chwyci on ośmiorniczki i nie będą spadać przy np. przenoszeniu talerza. Podajemy na ciepło np. z ketchupem.






2 komentarze:

  1. Często robię siostrze takie ośmiorniczki na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają i "starszym dzieciom" też się podobają

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly