poniedziałek, 23 grudnia 2013

Tradycyjny karp smażony

 Dzisiaj przepis na tradycyjnego karpia smażonego w mące na rozgrzanym tłuszczu. Potrawa klasyczna i znana każdemu z nas od dzieciństwa. I mimo, że w każdym domu robi się ją nieco odmiennie to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią.



Składniki:
  • Wyfiletowany kawałek karpia
  • Jajko
  • Mąką
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek
Kawałek karpia oprószamy solą, białym pieprzem i majerankiem. Idealnie jeśli ryba poleży przyprawach w chłodzie nawet kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, to pół godzinki w lodówce starczy. Następnie obtaczamy rybę w roztrzepany jajku i mące oraz kładziemy na rozgrzaną patelnie. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu po usmażeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly