niedziela, 23 lutego 2014

CHRUŚCIKI

Za kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :)  W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :).





Czas przygotowania ok 1,5 h
Ilość : w zależności od wielkości chruścików, ok 2 pełnych misek


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 7 łyżeczek śmietany 12 %
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 margaryna 250g
  • 1 łyżka spirytusu/octu np. jabłkowego
  • olej
  • cukier puder do posypania



Wszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę.
 

Przed rozpoczęciem ugniatania obsypujemy ręce mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do ręki. Kiedy masa jest już gotowa dzielimy ją na mniejsze partie i wałkujemy (nie za cienko, bo chcemy by nasze chruściki ładnie urosły). Następnie kroimy ciasto na prostokąty, w środku każdego prostokąta nacinamy kreskę (jak na zdjęciu) i wywijamy ciasto przez środek.
 

Tak przygotowane chruściki partiami wkładamy do wcześniej nagrzanego oleju (olej wlewamy do małego garnka, tak by chruściki w nim pływały). Czekamy aż się zarumienią, obracamy na drugą stronę. Kiedy nabiorą złotego koloru, wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie wkładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :)






Bardzo Tłusty Czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Piękne i skoro już zrobione to wpadnę na kawkę w czwartek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety do czwartku się chyba nie uchowają :)

      Usuń
  2. Chruścików nigdy sobie nie odmówię, uwielbiam je, bo są takie chrupkie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly