czwartek, 13 lutego 2014

Lekki omlet z parówką i żółtym serem

Jajka są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka!






Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 plasterki żółtego sera 
  • 1 parówka
  • 2 łyżki wody
  • Łyżeczka masła
  • Szczypiorek
  • Sól ziołowa, pieprz


*Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe 

Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy je widelcem doprawiając solą i pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy masło. Wylewamy masę jajeczną i czekamy aż boki zaczną się ścinać. Lekko potrząsamy patelnią aby omlet nie przywierał. Na jedną połowę układamy parówkę oraz żółty ser. Powoli zsuwamy ścięty omlet, patelnią składając go na pół. Zajadamy koniecznie na ciepło. Smacznego.




5 komentarzy:

Printfriendly