piątek, 7 lutego 2014

Kurczak z ananasem pod pierzynką z żółtego sera

Filet z kurczaka jest rodzajem mięsa, które niezwykle często gości na naszym stole. Jest to chude, zdrowe i szybkie w przygotowaniu mięso. Jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko przejeść, dlatego staramy się wprowadzać do jej przyrządzania rozmaite modyfikacje. Dzisiaj na słodko z ananasem pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego fileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować!



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 plastry ananasa
  • 100g żółtego sera 
  • 50g mąki
  • 50g bułki tartej
  • Jajko
  • Sól ziołowa
  • Łyżka margaryny



Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Umieszczamy na patelni. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Przekładamy na drugą stronę, układając na kurczaku po stronie usmażonej ananasa oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na przykład z frytkami i sałatką. Smacznego!


4 komentarze:

Printfriendly