piątek, 23 maja 2014

Bita śmietana z truskawkami inaczej

Sezon na truskawki w pełni. W naszej kuchni również ich nie brakuje i niemal codziennie zajadamy jakiś deser z ich udziałem. Dzisiaj bardzo prosta, lekka wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:)




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia)
Składniki:
  • 330ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ok. 14 truskawek
  • Łyżka brązowego cukru
  • Łyżeczka żelatyny
  • Kilka kropli soku z limonki



Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki wody, brązowy cukier i sok z limonki. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego.




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze:

Printfriendly