niedziela, 25 maja 2014

Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami

W piękną pogodę bardzo często jesteśmy zapraszani do znajomych na działkę, czy posiadówkę na balkonie. Warto wówczas wziąć ze sobą jakąś malowniczą przekąskę lub smaczny deser. Dzisiaj pomysł na bardzo pyszne, wiosenne ciastka z owocami. A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak.




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 12 ciastek

Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego 
  • 330ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 truskawek
  • 50g masła
  • Ok. 50g cukru
  • Kilka kropel cytryny

Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów kładziemy na blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. W każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np. grochem czy fasolą*. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia brzegów. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy całość z piekarnika, a ciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego J

*Na zdjęciu ciastka obciążone są ryżem, ale nie polecamy tego. Bardzo nie praktyczne, kiedy ryż się rozsypie.








Milion smaków truskawek

3 komentarze:

Printfriendly