piątek, 16 maja 2014

Granola

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe nie jest. W granoli natomiast mamy tylko to, co sami tam umieścimy, w proporcjach na jakie mamy ochotę :) Gwarantuje, że jeśli raz spróbujecie swojej własnej domowej granoli nie sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki.





Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia
Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach)

Składniki:
  • Szklanka otrębów pszennych
  • Szklanka otrębów owsianych
  • 4 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki migdałów w całości
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli


  • ½ szklanki rodzynek 
  • ½ szklanki suszonej żurawiny 
  • ½ szklanki suszonych moreli*


*skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych.

Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40 minut. W czasie pieczenia mieszamy granole dwukrotnie. Morele kroimy w kostkę, wielkości mniej więcej żurawiny i rodzynek. Po wyjęciu granoli z piekarnika dorzucamy suszone owoce. Możemy zajadać :) Smacznego.







5 komentarzy:

  1. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza ta domowa :) właśnie mi przypomniałyście, że w moim pojemniku na granolę pustki :)) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, myśle, ze to fajna propozycja na sycące śniadanie, pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie połączenia, a jeśli dodać do tego jogurt naturalny to mam już drugie śniadanie najpyszniejsze na świecie:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly