wtorek, 27 maja 2014

Lody truskawkowe na bazie jogurtu naturalnego

Mój synek jest niezwykle wielkim fanem lodów. Zwłaszcza w obecną pogodę pochłaniałby je w każdej ilości. Jednak lody sklepowe mają dużo sztucznych barwników i rozmaitej chemii, a koło jajek zapewne nawet nie leżały. Postanowiłyśmy zatem specjalnie dla niego zrobić domowe lodowe pyszności. Wprawdzie nie są to „prawdziwe” lody bo te się robi na zółtach, ale doskonale je udają. Słodkie, zmrożone i pyszne idealnie zaspakajają „lodowe” pragnienia, a przemycamy przy tym nieco jogurtu naturalnego i zdrowych, polskich truskawek, ograniczając przy okazji ilość cukru. Same plusy :)




Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 300g truskawek
  • 170g jogurtu naturalnego 
  • 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • Kilka kropli cytryny
  • ¼ szklanki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie lody lubimy :))


Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Umieszczamy w wysokiej misce i dodajemy pozostałe składniki. Całość blenderujemy i odstawiamy na  pół godziny do lodówki. Schłodzoną masę miksujemy, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Mniej więcej co pół godziny miksujemy mieszankę, aby lody się napuszyły oraz nie wytworzyły się kryształki lodu. My miksowałyśmy 4 razy. Przed podaniem warto lody wyciągnąć na 5 minut z zamrażalki, aby nie były zbyt mocno zmrożone. Smacznego.








Akcja lodowa 2014


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Milion smaków truskawek

3 komentarze:

  1. świetne, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotąd ja wypróbowałam u siebie waniliowe i o smaku limoncello, ale jogurtowo-truskawkowe na pewno zyskają fanów w moim domu ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly