środa, 9 lipca 2014

Dżem truskawkowy

Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja i radość dziecka z dżemu.. bezcenna :)
Przy okazji za przepis jak i słoiki dżemu bardzo dziękujemy i pozdrawiamy :)




Ilość porcji: 6 słoików
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 2kg truskawek
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1
  • 1kg cukru


Truskawki obieramy z szypułek oraz myjemy i kroimy na pół. Umieszczamy w garnku wraz z żelfixem i ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy truskawki się zagotują dorzucamy cukier i  gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki truskawek rozłożyły się na całej wysokości. Odstawiamy słoiki, aż przyjdzie ich czas J



5 komentarzy:

  1. Gdybym posmarowała mój sernik twoim dżemem może byłby śliczny .Smaczne zapasy robisz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoiczki z domowym dżemem - świetne! Będą rewelacją w zimie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A kiedy przyjdzie ich czas ??? Bo ja to bym chciała już ? :D Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki piękny słoiczek dżemu : )

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly