środa, 16 lipca 2014

Naleśniki z serem na słodko

Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z serowym farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają go również dzieci. Ponadto nie wymaga wielu przygotowań, a dodatkiem mogą być świeże owoce lub dżem w zależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :)




Ilość porcji: 10
Składniki:
Na naleśniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Szczypta soli


Na farsz:
  • ½ kg twarogu półtłustego 
  • I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki)
  • ½ łyżka zwykłego cukru
  • Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) 
  • 1 żółtko

  • Ok. 50 g masła
  • Margaryna 



Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy robotem. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy wszystkie składniki oraz dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny. Na jeszcze ciepłym naleśniku, pośrodku umieszczamy dwie łyżki farszu i składamy w kwadrat (tak jak na zdjęciach) lub inny dowolny kształt. Robimy tak, aż nie skończą nam się składniki. Następnie myjemy patelnie i podgrzewamy ją z masłem. Smażymy przygotowane naleśniki, aż do ślicznego zarumienienia. Podajemy koniecznie na ciepło z dodatkiem świeżych owoców lub dżemu. Pycha!












2 komentarze:

  1. Bardzo lubię naleśniki, te na słodko najbardziej. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki z serem nigdy mi się nie znudzą.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly