niedziela, 24 sierpnia 2014

Cukier waniliowy

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty.  Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź jest prosta: przygotować samemu. Jego cena jest wówczas zdecydowanie niższa, aromat i smak taki sam (albo i lepszy), a do tego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :) Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym, powidłami czekoladowymi, dżemem, do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy.




Czas przygotowania: 5 minut + 2 tygodnie oczekiwania

Składniki:
0,5kg cukru lub drobnego cukru do wypieków
2 laski wanilii

W czystym słoiczku lub puszce umieszczamy cukier. Laski wanilii przekrajamy ostrym nożem na pół i wydłubujemy ziarenka (wystarczy tępą stroną noża przejechać wzdłuż przeciętej połówki i ziarenka zostaną na ostrzu). Zebrane ziarenka dorzucamy do cukru. Dokładnie mieszamy. Pozostałą wanilię przecinamy na pół i dorzucamy do słoika. Zostało w niej jeszcze dużo aromatu, który warto wykorzystać. Szczelnie zamykamy słoik, potrząsamy kilka razy i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie mamy pyszny, domowy cukier z prawdziwą wanilią gotowy.






3 komentarze:

Printfriendly