poniedziałek, 27 października 2014

Kawowe brownie z pajęczyną na Halloween

Wprawdzie przepis na kawowe brownie był już ostatnio na blogu, ale dzisiaj prezentujemy Wam to cudowne ciasto w nowej odsłonie. Specjalnie z okazji Halloween przygotowałyśmy cisto ozdobione śliczną pajęczynką z wierzchu. Idealne na „straszne” przyjęcia :)



Składniki:
Ciasto:
  • 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 160g masła
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • Szczypta soli

Ciemna polewa:
  • 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka)
  • 1 łyżka masła

Jasna polewa:
  • 90g białej czekolady
  • 1 łyżka masła



Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, aromat oraz kawę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz sól, a na końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo ciasto typu brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy ciemnej polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na godzinkę do ostygnięcia. Rozpuszczamy elementy jasnej polewy w kąpieli wodnej. Nakładamy do szprycy końcówkę okrągłą. Nakładamy masę wąskim strumieniem od środka do brzegów. Następnie wykałaczką robimy paski poprzeczne od środka do brzegów. Gotowe. Smacznego :)














10 komentarzy:

  1. świetny pomysł! pajęczyna wyszła Wam perfekcyjnie :-) fajny sposób na pyszne ciasto w halloweenowym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł :) Pajęczyna jest mistrzowska.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda! A "pajęczyna" i dynia - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wydrążona dynia! ja raz w życiu zdecydowałam się na zrobienie takiego halloweenowego lampionu, ale niestety dynia nie współpracowała i moje palce były pocięte z każdej możliwej strony.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pajęczynka jak prawdziwa :) piękne, pyszne i straszne ciacho :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kawałeczek do kawki, ciacho wygląda pysznie :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pyszne to ciacho, mniam, fantastyczny pomysł z tą pajęczyną, super na halloween:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ozdobiony hallowinowo pyszne brownie. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly