wtorek, 17 lutego 2015

Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady

No i stało się, karnawał dobiegł końca. Mamy dzisiaj ostatki (w naszym województwie nazywane Podkoziołkiem). My wprawdzie jakoś hucznie nie obchodzimy czasu karnawału ale zawsze można poszaleć zajadając coś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam!




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie

Składniki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Około 100g cukru pudru

Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:)



Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi.
Smacznego :)











15 komentarzy:

  1. Z czekoladą wszystko musi być pyszne :) Jednak my i tak do tego wyjadałybyśmy powidła ze słoiczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie kuś, nie kuś, nie kuś! I jeszcze z tą czekoladą. Omomom pycha po prostu! :D
    Zapraszam do mnie, aktualnie trwa konkurs. Do wygrania książka kulinarna lub publikacje w 3 językach na temat kuchni regionalnej. Zadanie do wykonania wręcz banalne. Serdecznie zapraszam!
    http://cynamon.blogujaca.pl/2015/02/15/moja-kuchenna-piatka-kuchnia-tradycyjna/

    OdpowiedzUsuń
  3. super patent na bardziej dietetyczne pączki :)
    MNie się ta wersja bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wersja pączków mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podwójnie czekoladowe pączki? Wpadam na ten koniec karnawału ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne! A wczoraj mama mnie pytała o przepis na pieczone pączki :D Podeślę Jej link!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowita odmiana. Mniam (:

    OdpowiedzUsuń
  8. dla mnie pieczone to tylko bułeczki, ale na pewno pyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, muszę kiedyś koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada zawsze mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne pączki :) i z czekoladą..... mniam,mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Zarówno wnętrze jak i polewa bardzo mi się podobają :)
    A pieczone pączki wolę 100x bardziej niż smażone, których to nie jadłam już kilka lat :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly