niedziela, 29 marca 2015

Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha

Jestem wielką herbaciarą. Uwielbiam herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde właściwie! Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć. Herbaty uwielbiam nie tylko jako napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej. Herbata użyta w wypieku to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po upieczeniu, ale smak.. hmm  wspaniały! Aromat herbaty zdecydowanie wyczuwalny!
*Jeśli chcielibyście, by babka miała ładny zielony kolor to użyjcie specjalnej herbaty matcha do wypieków.





Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
 Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
  • 370g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 250g masła 
  • 200g cukru (3/4 szklanki) 
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 45g wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

Na lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zaparzonej herbaty matcha
  • Zielony barwnik (można pominąć)
  • Kolorowa posypka (również można pominąć)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Odstawiamy na bok. W misce ucieramy przy pomocy miksera masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zielona herbatę i mieszamy.



Formę do babki smarujemy tłuszczem. Przekładamy najpierw jeden kolor ciasta, a potem drugi (kolejność według uznania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę i posypujemy posypką. Smacznego :)




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V


21 komentarzy:

  1. Świetna babka, herbata dodaje ciekawego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babka i ten zielony lukier :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosenna babka z zielonym lukrem. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda! Aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamy torebkę tej sproszkowanej herbaty i właśnie zastanawiamy się jak jej użyć :D W jaki sposób robisz z niej napary?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewamy łyżeczkę herbaty wodą w temperaturze około 70-80 stopni. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia proszku (na wierzchu powinna się pojawić delikatna piana, ale nie zawsze się pojawia, zależy od jakości herbaty) Gotowe :)

      Usuń
    2. Dzięki :) Będziemy próbować :) Na jakiejś stronie czytałyśmy, że trzeba to spienić najlepiej specjalnym urządzeniem do spieniania mleka ;)

      Usuń
    3. Też można, choć ja nie praktykuje :)

      Usuń
  7. Śliczny kolorek ma ta babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super zielony lukier, babka musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uwielbiam herbatę, i pić, i jeść ;)
    Babka wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo :) Herbatę uwielbiam w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna babeczka :) co do matchy to warto też zwracać uwagę by była to matcha do pieczenia ale japońska, chińska też się nie sprawdza....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, tego nie sprawdzałam, cały czas się dowiaduje czegoś nowego :)

      Usuń

Printfriendly