sobota, 21 marca 2015

Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny :) Z tej okazji chciałybyśmy zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na pulpety:
  • Ok. 250g mięsa mielonego z indyka 
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Jajko 
  • Bułka pszenna
  • Szklanka mleka 
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka
  • Olej rzepakowy do smażenia
Sos:
  • Puszka pomidorów
  • Garść świeżej bazylii
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Makaron
  • Marchewka
  • Cukinia 
  • Łyżeczka oliwy
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier
*Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną

Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Smażymy pulpety na złoty kolor z każdej strony.





W między czasie przygotowujemy sos. Puszkę pomidorów umieszczamy w garnuszku, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut. Dorzucamy garść liści bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut.


Nastawiamy garnek z lekka posoloną wodą (można dorzucić również szczyptę cukru). Marchewkę obieramy, a cukinie dokładnie myjemy. Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki. Marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, a po 1 minucie dorzucamy cukinię. Odcedzamy po 20s. Warzywa przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą.
Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem z pulpecikami. Smacznego J







15 komentarzy:

  1. z nieba spadacie! :) tak mi chodziło po głowie, czy da się zrobić "makaron" z marchewki :D bo skoro da się z cukinii to powinno i z marchewki, prawda? Świetny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie. To spaghetti bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne spaghetti, na pewno spróbuję w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy warzywny makaron :D Wygląda przepysznie i kolorowo jak na początek wiosny przystało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja - pysznie, zdrowo, kolorowo - na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kolory! :)

    P.S. Mam taki sam talerzyk z H&Y ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł z warzywnym "makaronem" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki warzywny makaron uwielbiam!
    A Ty jeszcze dodałaś te świetne pulpeciki.
    Przepyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na obiad! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi się warzywne spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Warzywne spaghetti jest fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly