wtorek, 17 marca 2015

Czipsy z jarmużu

Osoby, które śledzą nasz blog dłuższy czas na pewno wiedzą, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju czipsów. Tych tłustych, ciężkich, sztucznych sklepowych, zwłaszcza. Postanowiłam zakończyć naszą miłość i znaleźć jakiś zamiennik. Wreszcie mi się udało! Są to wyśmienite chipsy z jarmużu. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, dzięki przyprawą mogą mieć dowolny smak, a co najważniejsza, są cudownie chrupiące (no i znacznie zdrowsze)! Zachęcam każdego fana chrupkości do wypróbowania tego przepisu!



Potrawa wolna od glutenu. 

Czas przygotowania: 7-8 minut
Składniki:

  • Ok. 50-70g jarmużu 
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili w proszku


Jarmuż dokładnie myjemy i dzielimy na małe części usuwając zgrubiałe łodygi. Możemy kupić też jarmuż umyty i poporcjowany. Szczerze przyznam, że obecnie, gdy nie ma świeżego w moim ulubionym warzywniaku często korzystam właśnie z tej opcji - pozwala zaoszczędzić sporo czasu. W miseczce (najlepiej z przykrywką) umieszczamy olej, przyprawy i jarmuż. Zamykamy i potrząsamy kilka razy, aż cały jarmuż pokryje się przyprawami. Rozkładamy na blaszce do pieczenia z papierem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni na około 4-5 minut (obserwujemy jarmuż, aż stanie się ślicznie chrupiący) Wyjmujemy i po chwili zajadamy J



13 komentarzy:

  1. Nie wygląda to jak czipsy, ale wierzę na słowo. :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam jarmużu. Koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam nigdy takiego dania. Ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wędzoną papryką bardzo polecam, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja przyznam, że jestem antyfanem chipsów. I to nie dlatego, że są niezdrowe, tłuste, tj. nie tylko. Po prostu smakowo mi odpowiadają. Za to te z jarmużu - jak najbardziej! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę zazdroszczę tej niezgodności :)

      Usuń
  6. Fajny pomysł na zdrową przekąskę! :) Zielono i wiosennie na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiennik to strzał w 10, a poza tym znacznie zdrowsze- chociaż i ja grzeszę chipsami ze sklepu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już nie raz widziałyśmy ten przepis ale jakoś jarmuż nas za bardzo nie przekonuje do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pokochałam jarmu, chipsów jeszcze nie robiłam, muszę spróbowaC..

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba jutro pójdę do sklepu po jarmuż, bo naprawdę zachęciłaś mnie tymi czipsami;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly