piątek, 27 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej

Na naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym, teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad.



Potrawa wolna od glutenu. 
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut marynowania
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kolendry (lub 2 – 3 łyżki świeżej)
  • 1 łyżeczka imbiru (można zastąpić świeżym startym na tarce)
  • Skórka otarta z ½ cytryny
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Świeżo mielona sól

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z  błonek. Przygotowujemy marynatę: w misce umieszczamy pokrojony ząbek czosnku oraz imbir. Dodajemy miód, ocet balsamiczny, dwie łyzki oleju, otartą skórkę z cytryny, pieprz, kolendrę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną polędwiczkę tniemy na plastry o grubości około 2 cm. Marynujemy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Patelnie rozgrzewamy z niewielka ilością oleju. Smażymy polędwiczki po 3-4 minuty na każdej stronie. Odkładamy na talerz by chwilkę „odpoczęły”. Podajemy np. z ziemniakami i domową sałatką z buraczków. Smacznego.






Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

17 komentarzy:

  1. Marynata kusi, na pewno dodaje niezwykłego aromatu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też często gości drób, pewnie dlatego, że jest smaczny i ogólnodostępny, jednak warto popróbować też innych mięs ;) Ciekawa marynata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak marynowane musi smakować i do tego moje kochane buraczki ;-) knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. U mnie to drób najczęściej. Z chęcią przygotuje takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię polędwiczki, choć rzadko jadam:) Wasz pomysł brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na moim stole z reguły gości drób i wieprzowina, która w twoim wydaniu z pewnością smakuje świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis :) Fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno robiłam polędwiczki w marynacie miodowej. Były pyszne. Takie smaki to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Napewno przepyszne, bardzo lubię polędwiczki

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię mięso polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly