poniedziałek, 2 marca 2015

Kolorowe ciasto z kremem

Lubię wymyślać nowe, fajne desery dla mojej rodziny. Uwielbiam patrzeć, jak z wielką ciekawością rozcinają ciasto, obserwując co jest w środku, jak próbują pierwszy kęs. Z niecierpliwością czekam na opinie, zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym ciastem z kremem… choć może nie takim zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki biszkopt z bitą śmietaną. Kwintesencja smaku deserów. Ponadto jedno jest pewne: wyglądem zaskoczy absolutnie każdego :)




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. 
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas na chłodzenie
Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm
Składniki:
Na ciasto:
  • 150g cukru 
  • 115g mąki pszennej
  • 40g masła 
  • 6 jajek
  • Barwniki
  • ½ szklanki herbaty
Na krem
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • Łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z połową ilości cukru na jasny, puszysty krem. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywny krem, pod koniec dodając pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przelewamy porcję ciasta. Następnie bierzemy kolejny kolor i wylewamy strumykiem pośrodku poprzedniej porcji (tak jak na zdjęciach). Następnie bierzemy ostatnią porcje i wylewamy na środek dwóch poprzednich. Wyrównujemy delikatnie potrącając foremką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.










Żelatynę zalewamy ciepłą wodą do ¼ wysokości szklanki. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie mieszamy całość. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.


Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy wierzch ciasta bitą śmietaną. Smacznego.












25 komentarzy:

  1. Fajnie kolorowe :) zjadłabym kawałeczek z ogromną chęcią :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm...To ciasto na przedwiośnie idealne.
    Tyle pysznych kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne są te kolory, bajkowy tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho. Takie wiosenne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wygląda i bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie wygląda i bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już widzimy jaką dzieci musiały mieć ogromną frajdę z tego ciacha :D Wyszedł bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto ma śliczne kolory i na pewno pyszny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzieci musiały być zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ kolory ! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie tęczowe ciasto będzie idealne dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł ;) ja raz jedyny zrobiłam niebiesko - różowy tort, ale jakoś się zraziłam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny jakich barwników użyłyście, że takie intensywne kolory fajne wyszly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barwników w proszku "bezfirmowe" zakupione na allegro.

      Usuń
    2. Barwników w proszku "bezfirmowe" zakupione na allegro.

      Usuń

Printfriendly