środa, 1 kwietnia 2015

Kanapka z jajkiem na miękko

Piękna kanapka, prawda? Za każdym razem, gdy ją przyrządzam na śniadanie, to żal mi ją jeść. Siedzę i patrzę na nią, aż wreszcie nie wytrzymuje i zaczynam pałaszować. A jak już zacznę, to nie kończę do ostatniego okruszka. Przygotowanie takiego cuda jest, wbrew pozorom, bardzo proste. Nie trzeba wcale umieć przyrządzać jajek w koszulkach, o których krążą co najmniej legendy.  Wystarczy zwykłe jajko na miękko. Szczerze zachęcam do przygotowania takiego cuda, bo jest przepyszne!



Potrawa wolna od glutenu. 
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 7 minut
Składniki:
  • 1 ciemna bułka*
  • 1 jajko
  • ¼ dojrzałego awokado 
  • Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
  • Rzeżucha (kiełki, szczypiorek, co kto lubi lub ma pod ręką)
* dla osób na diecie bezglutenowej zalecamy pieczywo bezglutenowe.

Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

Nastawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Wkładamy jajko i gotujemy 5 minut na miękko. Bułkę przekrajamy na pół i delikatnie smarujemy awokado. Ugotowane jajko krótko schładzamy w zimnej wodzie. Delikatnie obieramy, nacinamy nożem i układamy na bułce. Posypujemy pieprzem, solą oraz zielonym dodatkiem. Smacznego.






Wielkanocne Smaki - edycja V Niedocenione Jajko Wielkanocne Smaki - edycja VALE JAJA!

15 komentarzy:

  1. Niesamowicie apetyczna! Rzeżucha do tego tak świetnie pasuje! Moja dopiero wykiełkowała:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże jak takie żółtko rozleje się na pieczywie to po prostu niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, dawno nie jadłam kanapek z jajkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że takiej kanapki to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kanapeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne jajeczko! I do tego z rzeżuchą! :) Jak tak można dziecku "zniszczyć" jego "las"? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię kanapki z jajkiem na miękko:) pysznie wyglądają i ta rzeżucha dodaje uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda strasznie apetycznie :) ach ... chyba jutro bedzie jajo na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby klasyka, ale awokado i rzeżucha dodały tej kanapce świeżości :) Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne śniadanko! Ja raz robiłam jajko w koszulce i wyszło mi z jednej strony na twardo a z drugiej nieścięte białko :D Dalszych prób jak na razie zaniechałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyjątkowo nie lubię jajek na miękko mam wizję glutów i małych kurczaków xd;p

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly