wtorek, 21 kwietnia 2015

Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego

Przygotowując domowe wypieki zawsze staramy się sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych domowników. Ostatnio dostałyśmy zadanie by przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku.




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12)
Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia)
Składniki:
Na biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 80g cukru 
  • 50g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 10g mąki ziemniaczanej
Na krem:*
  • 400g ubitej kremówki
  • 200g czekolady deserowej
  • 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody)
  • 30g cukru
  • 10g żelatyny
  • 5 żółtek
Polewa:
  • 50g czekolady deserowej
  • 30g śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki płynnego masła
 * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek.

Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 10-12 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: Zaparzamy kawę według podanych proporcji. Odstawiamy na bok. Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. W kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą wodą rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą, wrzucamy żółtka wraz z cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy.
Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia.  Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę.
Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy roladę i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Smacznego :)







18 komentarzy:

  1. Oj, piję właśnie herbatkę i tak by mi kawałek pasował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Ci wyszła rolada. Chętnie przygarnę kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, już mi ślinka cieknie, ale musi być mięciutka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda kusząco :) też bym nie poprzestała na jednym kawałku :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rolady, Wasza prezentuje się obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jeśli nie zwija się ciasta tuż po upieczeniu, da się taką wystudzoną zwinąć tak, żeby nie popękała ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj wszystkie rolady zawijamy na ciepło. Jednakże w tym przypadku wzorując się na tutorialu pana Małeckiego postanowiłyśmy postąpić zgodnie z jego instrukcjami i zawijać na zimno. Rolada nie popękała i wyszła super :)

      Usuń
    2. Dziekuję :). Zatem mamy tu do czynienia z wyjątkiem od reguły :). Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :).

      Usuń
  7. mniam, jakie tu pyszności ;) wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie pyszności!!! Mmmm czekoladowa rolada....ahh jak smakowicie wygląda! bardzo fajny przepis! Szkoda że przez ekran nie można sobie wziąść kawałka ciasta!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm wygląda przeapetycznie! bardzo czekoladowa i wilgotna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada sprawia, że jadłybyśmy to ciacho bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczna ci wyszła ta roladka, a jak widzę, że z czekoladą to wiem, że zjadłabym nie jeden kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudna rolada, kawowe smaki to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly