czwartek, 2 kwietnia 2015

Babka z herbatą Earl grey

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam!



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 35 minut 
Składniki:
Na babkę:

  • Pełna szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru 
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 130g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)*

Na lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey
*Próbowałam używać kupowanej na wagę herbaty earl grey z herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w herbatach torebkowych jest zdecydowanie lepszy do tego typu wypieku.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy  z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę, pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.






Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy 2,3 łyżki herbaty. Rozcieramy grzbietem łyżki do uzyskania pożądanej konsystencji, polewamy babkę. Czekamy aż lukier zastygnie. Smacznego.





Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V


17 komentarzy:

  1. Robiłam podobne ciasto herbaciane, pyszne jest. Babka uroczo wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie wygląda i choć unikam nadmiaru glutenu to przy okazji świąt chętnie kawałek zjem. Wszystkiego dobrego i ciepłych rodzinnych świąt w cudownej atmosferze Ci życzymy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie "eksperymenty"! Babka z aromatyczną Earl grey - musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :-) babka musi być pyszna i aromatyczna za sprawą herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, Earl Grey zachęca:) Widzę, że forma silikonowa jest przez Was często wykorzystywana, ja też się na nią skusiłam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj znać czy u Ciebie spisuje się tak doskonale jak u mnie :)

      Usuń
  6. Musi mieć interesujący smak :) Fajna odskocznia od tradycyjnych babek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. musi fajnie smakować! wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :)
    pozdrawiam i życzę wspaniałych Świat Wielkiej Nocy !

    OdpowiedzUsuń
  9. takiej jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :)
    pozdrawiam i życzę wspaniałych Świat Wielkiej Nocy !

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej to jeszcze nie jadłam, ale na pewno bym nie odmówiła;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka baba to musi mieć aromat! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł z herbatą . Babka super

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy pomysł z herbatą . Babka super

    OdpowiedzUsuń
  14. Intrygująca, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miałam w planach na święta babkę z Earl Grey, ale niestety nie zdążyłam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly