poniedziałek, 8 czerwca 2015

Makaron z cukinią a’la carbonara

Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy



 Potrawa wolna od glutenu.*
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 1 duża cukinia  
  • 300g boczku
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki mascarpone
  • Łyżka oliwy
  • Około 20-30g tartego drobno żółtego sera
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
  • Makaron dla 4 osób 
*Osoby, które nie spożywają glutenu muszą w przepisie użyć makaronu bezglutenowego

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane żółtym serem. Smacznego.






15 komentarzy:

  1. Super propozycja. Danie wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie!
    Cukinia jest uniwersalna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie, fajny pomysł na makaron;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne danie i podoba mi się ten widok w tle.

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz się zaczną przepyszne przepisy na cukinię :D Super, bo ten już jest wart wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. myślę, że to świetny pomysł na małą innowację carbonary. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna odmiana od tradycyjnej carbonary :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł na odświeżenie klasycznej carbonary

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat mam cukinię w lodówce i zastanawiałam się co z niej zrobić :) Myślę, że Twoje danie to może być to :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam podobnego sosu, bardzo fajny pomysł!;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly