czwartek, 11 czerwca 2015

Smażone krążki z cukinii

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;)



Potrawa wolna od glutenu.*
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1 duża cukinia 
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka 
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek
*Osoby nie jedzące glutenu zamiast bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych migdałów J

Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce. Układamy na patelni. Krążki najlepiej umieszczać od brzegu do centrum, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zanim ułożymy ostatnią, pierwszą już należy przełożyć na drugą stronę. Powinna mieć śliczny, złoty kolor. Jeśli lubimy możemy ją posypać delikatnie żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Krążki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego J




17 komentarzy:

  1. Cukinię bardzo lubię! Takie krążki to coś dla mnie - szybkie i smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I u mnie taka cukinia często gości na talerzach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś takie, ale kurczę nikt ich nie chciał jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tego mizeria i najlepszy obiad świata gotowy :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię cukinię, więc chętnie spróbowałabym takie krążki :)

    http://prostozpiekarnika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i mogę jeść i jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejna pysznie wyglądająca propozycja z cukinia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. my cukinię rzadko jemy... trzeba to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam, ale nie przepadam, jak dla mnie zbyt tłuste:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione, mama mi to zawsze serwowała jako zamiennik schabowego ;-) pozdrawiamy knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. W dzieciństwie mama nam zawsze takie robiła :D My przepadałyśmy za nimi ale męska część rodziny wolałaby w formie mięsa xD

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly