środa, 12 sierpnia 2015

Pulpety w sosie pomidorowym (a'la "Zakochany kundel")

Pamiętacie bajkę „Zakochany kundel”? a w niej jedną z najsłynniejszych scen z jedzeniem? No właśnie, mi też na samą myśl ślinka cieknie. Odkąd obejrzałam ją w dzieciństwie chciałam jeść tylko pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Teraz mój syn został wielkim fanem tej bajki i męczy mnie dokładnie o to samo. Nie pozostaje minic innego tylko lepić pulpety :) Wam również polecam bo są naprawdę smaczne  :)




Potrawa wolna od glutenu. * 
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • Pęczek pietruszki
  • Puszka krojonych pomidorów 
  • Kromka chleba*
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru
  • Makaron dla 4 osób ( u nas klasycznie makaron spaghetti)

*Osoby na diecie bezglutenowej chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy na odrobinie oliwy. Chleb wkładamy do miseczki z mlekiem. W misce umieszczamy mięso mielone, zeszkloną cebulkę, chleb odciśnięty z mleka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane listki z ¼ pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie zaczynamy formować okrągłe pulpety. Układamy je na obsypanym mąką blacie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy się nagrzeje układamy na niej pulpety. Obsmażamy z każdej strony, często potrząsając patelnią. Do garnka wlewamy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli danie jest przewidziane dla dzieci to więcej przypraw nie dodajemy, jeśli natomiast będą jedli główne dorośli to proponuję dorzucić nieco słodkiej i ostrej papryki. Pomidory dusimy około 5 minut. Pod koniec wrzucamy listki z ½ pęczka natki pietruszki, a całośc blenderujemy. Dorzucamy pulpety i dusimy kilka minut. Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane pozostałą pietruszką. Smacznego













13 komentarzy:

  1. Fakt,są przepyszne. Uwielbiam to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie spaghetti ale niestety najczęściej brakuje mi czausu na robienie pulpecików i idę na łatwiznę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana bajka :-) a danie wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pulpety w sosie pomidorowym to nasze danie z dzieciństwa :D :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i nastrojowo. Moja ulubiona bajka, dzięki której stałam się fanką wciągania długich klusek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Haha jak oglądałam w dzieciństwie "Zakochanego kundla" zawsze musiałam mieć talerz spaghetti, co prawda bez pulpetów, ale musiał być :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na romantyczną kolację niczym ze wspomnianej bajki jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgrabny wianuszek z makaronu i pulpeciki, czyli to co zakochane kundelki lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i dostałam ślinotoku :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. No i dostałam ślinotoku :) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly