czwartek, 17 marca 2016

Tort ziemniaczany

Tort ziemniaczany.. brzmi dziwnie, nie typowo, inaczej. Zdecydowanie intrygująco. Mnie tytuł ten zainspirował na tyle, że wypróbowałam ten przepis. Wypróbowałam i przepadłam. Pyszny delikatny smak ziemniaczany z nutą cebuli i boczku, czyli wszystkie elementy, które zdecydowanie lubię i cenię. Do tego bardzo fajna forma podania, pyszne dodatki i gotowe! Fantastyczny w smaku, niezbyt drogi obiad mamy gotowy :)
Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl



Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia
Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 500g pieczarek
  • 100g wędzonego boczku w plasterkach
  • 100g żółtego sera
  • 2 cebule
  • Pęczek natki pietruszki
  • Masło
  • Odrobina bułki tartej
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa.
  • Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek

Ugotowane ziemniaki rozbijamy na gładkie puree. Cebule kroimy w dowolny kształt w zależności od upodobań. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i obsmażamy cebulę na złoty kolor. W między czasie boczek kroimy na mniejsze części. Dorzucamy do cebuli i smażymy. Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na półplasterki. Boczek z cebulą zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić.
Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Podajemy na ciepło lub zimno (choć my zdecydowanie wolimy wersje na ciepło) z kleksem śmietany i zielonym dodatkiem. Smacznego.











4 komentarze:

Printfriendly