niedziela, 11 lutego 2018

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Podczas mojego pobytu w Londynie wpadła mi w oko książka Jamiego Oliviera „5 Ingredients”. Przekartkowałam ją wówczas i zachwyciła mnie prostota przepisów (wszystkie miały tylko 5 składników!), fantastyczne zdjęcia oraz ciekawe, niebanalne propozycje. Bardzo intensywnie rozważałam jej kupno, ale odstraszyła mnie… cena książki. Dość spora jak na moją kieszeń. 
Kilka miesięcy później pojawiła się ta sama pozycja w polskiej wersji językowej. Tym razem postanowiłam ją kupić, jednakże zawsze było coś pilniejszego do kupienia, a jej cena nadal była całkiem spora. Jednakże chyba dość często musiałam o niej wspominać, bo otrzymałam ją pod choinkę w prezencie :) Od tego czasu bardzo intensywnie ją czytuje i zachwycam się przepisami. Wypróbowałam już całkiem sporą ilość, a kolejne czekają w kolejce. 
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam pozycję śniadaniową do której wracam niezwykle często. Pyszny ogórek, aromatyczny koperek, kremowe awokado, pyszny serek wiejski i pachnący wędzony łosoś – to 5 składników tej potrawy, które tworzą niesamowitą całość. Wypróbujcie!



Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • Mały zielony ogórek
  • Dojrzałe awokado
  • 100g wędzonego łososia
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • Kilka gałązek koperku
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, czerwony ocet winny


Zielony ogórek tniemy w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy je w miseczce i skrapiamy odrobiną soli i łyżką octu winnego czerwonego. Dorzucamy ¾ posiekanego koperku i zagniatamy, odstawiamy na bok. 
Na talerzach układamy łososia, obrane i przekrojone na pół awokado oraz po łyżce serka wiejskiego. Na to wykładamy po połowie zamarynowanych ogórków. Skrapiamy delikatnie oliwą, oprószamy pieprzem oraz pozostałym posiekanym koperkiem. Smacznego.







1 komentarz:

Printfriendly