piątek, 16 lutego 2018

Tarta z burakiem i pesto

Ci co mnie znają lub śledzą naszą stronę od jakiegoś czasu wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :))
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.



Wielkość formy: 18 cm
Ilość porcji: 2 osoby
Składniki:
Na ciasto:
  • 125g mąki pszennej
  • 80g masła
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 malutkie jajko

Nadzienie:
  • 1 malutki burak lub ½ dużego (ja kupiłam gotowe buraki gotowane  w folii, jeśli stawiacie na świeże wystarczy je przez godzinę gotować w osolonej wodzie lub upiec)
  • 80g sera sałatkowo-kanapkowego a’la feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 50g wędzonego łososia
  • Jajko

Dodatki:

 *Przygotowana tarta to porcja na dwie osoby. Jeśli mamy tradycyjną dużą formę dla 3-4 osób np. z IKEA wszystkie składniki należy podwoić.

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od upieczenia kruchego spodu. Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól oraz jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając ½ łyżki wody. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia składników, zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na godzinę w lodówce. Ciasto możemy również wyrabiać ręcznie na blacie kuchenny. Ciasto wyrabia się krótko i szybko.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na macie podsypując mąką. Następnie delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy na formę do tarty. Delikatnie wykładamy dno i boki formy. Wałkujemy po wierzchu formy odcinając brzegi. Nakłuwamy widelcem spód.  Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę albo specjalne kulki do pieczenia. Wstawiamy tartę do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut na lekko złoty kolor.
W między czasie przygotowujemy farsz. Buraka i ser  kroimy w kosteczkę. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy widelcem.
Na podpieczony spód wykładamy buraki, ser kanapkowy oraz kawałki wędzonego łososia. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na kolejne 30 minut.
Po wyjęciu polewamy pesto, ewentualnie dodajemy sałaty lub rukoli. Smacznego.












1 komentarz:

Printfriendly