wtorek, 27 lutego 2018

Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną


Kilka dni temu jedno z moich dzieci obchodziło swoje urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną.
Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;)





Ilość porcji: 9 mini serniczków
Składniki:
Na serniczki:
  • 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka
  • 120g gęstej śmietany
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

Na frużelinę:
  • 120g truskawek mrożonych
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Gorzką czekoladę umieszczam w miseczce i topimy w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok. W misce miksera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia składników. Dolewamy czekoladę i ponownie krótko miksujemy, czekolada nie połączy się do końca z ciastem, może zostać w formie kulek. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta prawie po sam brzeg. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia na kratce.
W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy łyżka wody, odstawiamy na moment do napęcznienia. W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczania się cukru. Wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na bok do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Frużelina po zastygnięciu musi być dość gęsta, prawie jak galareta by nie "uciekała" spod bitej śmietany.
Przygotowujemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i ubijamy do powstania sztywnego kremu. Odstawiamy do lodówki.
Na ostygnięte serniczki rozkładamy frużelinę, następnie nakładamy krem (my użyliśmy rękawa cukierniczego i końcówki Wilton M1). Wierzch możemy ozdobić delikatnie startą czekoladą. Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce. Smacznego.










2 komentarze:

Printfriendly