sobota, 3 lutego 2018

Węgierski bogracz z ziemniakami

Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;)




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania

Składniki:
  • Ok. 500g mięsa np. wieprzowiny*
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 5-6 ziemniaków
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, papryka wędzona (opcjonalnie papryka chili)


*w oryginalnym bograczu dodaje się jeszcze 100g chudego boczku

Brytfankę lub głęboką patelnie kładziemy na gaz. Dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Kiedy brytfanka się nagrzeje wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnek. Przekładamy całość do miseczki. Dodajemy pozostałą oliwę i masło. Obsmażamy partiami mięso na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodajemy obsmażoną cebulę, całość podlewamy 1,5 szklanki bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 1,5h w razie konieczności podlewając bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, paprykę drylujemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki i pomidory w puszcze do gulaszu, gotujemy następne pół godziny. Dorzucamy paprykę i po około 5 minutach zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło obsypane natką pietruszki. Smacznego.










2 komentarze:

Printfriendly