piątek, 12 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowe

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem owocowego, czy warzywnego. Nasz dzisiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim poradzi. Bierzmy się zatem za pieczenie!





Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia
Ilość porcji: 12

Składniki:

Polewa
  • 250g cukru pudru
  • 100g serka kremowego(np. śmietankowego)
  • 50g masła
Ciasto:
  • 280g marchewki startej na grubych oczkach
  • 200g brązowego cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 150ml oleju roślinnego
  • 50g wiórek kokosowych
  • 50g migdałów 
  • 2 jajka
  • 1,5 brzoskwini z puszki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała.


Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta.

Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy marchewkę, brzoskwinię pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe i migdały (najlepiej pokruszone) - całość delikatnie mieszamy łyżką.Odmierzamy i dodajemy łyżeczkę cynamon, sody i soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np. marchewką czy polewą czekoladową.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly