piątek, 5 kwietnia 2013

Jabłecznik z masą marcepanową



Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na przepyszny jabłecznik z masą marcepanową. Jest on bardzo fajny i ciekawy w smaku. Wprawdzie marcepan wyczuć bardzo ciężko, ale całemu ciastu nadaje niezwykle unikatowy smak.





Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 250g masła 
  • 200g cukru + łyżka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
  • 200g masy marcepanowej
  • 250g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania z wierzchu


Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly